Inulina - związek należący do polisacharydów, klasyfikowany jako błonnik pokarmowy rozpuszczalny w wodzie. Występuje naturalnie w tkankach roślin (m.in. warzyw i owoców), i pełni tam rolę magazynowe (stanowi rezerwuar energetyczny). Inulina stanowi cenny składnik diety, korzystnie wpływa na rozwój probiotycznej mikroflory jelitowej (tzw. [...]
[...] tłuszcz roślinny w ilości od 38 do 44 % z czego 57-60 % stanowią wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega 3, a 14-15 % kwasy tłuszczowe omega 6. Ponadto nasiona lnu zawierają błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny, witaminę E, cynk, lecytynę, flawonoidy i fitoestrogeny. Wymienione składniki powodują , że siemię lniane nie tylko odżywia ale i [...]
Nie wiem czy dobrze Cię zrozumiałam, ale... Jeśli w Twojej diecie błonnika jest niewiele tzn. poniżej dziennego zapotrzebowania, to oczywiście może prowadzić to do zaparć i problemów z jelitami. Natomiast jeśli zbyt duża ilość błonnika także będzie skutkowała w ten sam sposób. Nie wiem czy wiesz, ale przyjmuje się, że dostarczamy do organizmu [...]
Węgle zlozone, i błonnik nierozpuszczalny. Zbyt duża ilość i kisi się to w jelitach. Miałem tak samo, po kazdym polsilku wywalało mi brzuch niczym u piwosza. Może nie jest to BB ale więcej owoców właśnie, bo mają błonnik rozpuszczalny, i węgle proste. U mnie pomogło akurat, może warto spróbować na sobie.
[...] pożywką w jelitach dla jakichś bakteri które produkują gazy. Więc rozdrabniać mięso zębami jak najdłużej i nie przesadzać z ilością bialka. Kolejna rzecz uważać trzeba na błonnik nierozpuszczalny bo zbyt duza ilość też potrafi robić problemy. Owoce jak spożywam to zawsze przed posiłkiem 30min bo się szybko trawią i lecą dalej. A spożywając po [...]
bedzie po chmasku ale inaczej raczej byc nie moze: jesli klocka walisz codziennie to raczej nie musisz brac extra porcji blonnika 'błonnik rozpuszczalny, wchłania wodę i staje się galaretowatą, lepką substancją. W okrężnicy ulega fermentacji przez bakterie, wytwarzając gazy i ważne dla zdrowia krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe. błonnik [...]
bedzie po chmasku ale inaczej raczej byc nie moze: jesli klocka walisz codziennie to raczej nie musisz brac extra porcji blonnika 'błonnik rozpuszczalny, wchłania wodę i staje się galaretowatą, lepką substancją. W okrężnicy ulega fermentacji przez bakterie, wytwarzając gazy i ważne dla zdrowia krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe. błonnik [...]
[...] człowieka. Jest to mieszanina substancji o charakterze polisacharydowym (celuloza, hemicelulozy, pektyny, gumy, śluzy) i niepolisacharydowym (ligniny). Podstawowy podział błonnika obejmuje następujące frakcje: Nazwa frakcji Rozpuszczalność w wodzie Główne źródła Rola w żywieniu Celuloza Nierozpuszczalna Warzywa, owoce, ziarna zbóż Usuwa [...]
Witam Otręby o których piszesz zawierają błonnik nierozpuszczalny który nie wpływa zbytnio na wchłanianie tłuszczu. Wpływ na wchłanianie tłuszczu ma błonnik rozpuszczalny np. pektyny poprzez wiązanie się z kwasami żółciowymi zmniejsza absorpcję tłuszczu, może tez jednak upośledzać wchłanianie niektórych pierwiastków( ale z tym można sobie łatwo [...]
Dobroczynny błonnik Choć nie ulega trawieniu, spełnia ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Dieta bogata w błonnik wpływa korzystnie na perystaltykę jelit, pomaga usuwać toksyny z organizmu i zachować szczupłą sylwetkę, obniża poziom cholesterolu we krwi, zapobiega nowotworom jelita. W pożywieniu są dwa rodzaje błonnika. [...]
Płatki owsiane zawierają błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny, więc może to być błonnik nierozpuszczalny, chociaż ja nie zauważyłem. Słonecznik łuskany również zawiera błonnik, więc zależy też jaka ilość jest tych płatków i słonecznika.
[...] nie powoduje tak dużych zmian w poziomie cukru we krwi, jeżeli przed tym zjemy coś o niskim ig) Dlaczego wiele dużo włóknistych pokarmów nadal ma wysoką wartość IG? Włókno (błonnik) dietetycznie nie jest składnikiem chemicznym takim jak tłuszczy czy proteiny. Jest kompozycją wielu różnego gatunku molekuł i dzieli się na włókna typu [...]
u osob z drazliwym jelitem i podobnymi problemami, nadmiar blonnika w diecie bedzie powodowal problemy. Przede wszytskim wywal blonnik nierozpuszczalny, czyli przede wszystkim wszystko co pelnoziarniste, owies itd. Blonnik rozpuszczalny spoko, ale nie w ogromnych ilosciach. Warzywa raczej gotowane, nie surowe. Jesli dalej bedzie problem, to [...]
[...] piję na pusty brzuch czarną. W zaparciach spastycznych, kiedy występują stany skurczowe oraz zapalne jelit, a także wzdęcia, obowiązuje dieta łatwo strawna z ograniczeniem błonnika w postaci surowej. 1. Dieta powinna oszczędzać chory narząd (jelita ), a jednocześnie dostarczać odpowiednią ilość treści pokarmowej i płynów, aby zwiększyć [...]
[...] mimo iż nie ulega trawieniu przez układ pokarmowy człowieka, odgrywa bardzo ważną rolę dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Do najważniejszych właściwości błonnika należy między innymi: redukcja tkanki tłuszczowej, oczyszczanie organizmu z toksyn i metali ciężkich oraz odbudowa flory bakteryjnej układu pokarmowego. Nasz Błonnik [...]
[...] pęcznienia. Zatem ryż który po ugotowaniu jest sypki ma niższy IG niż ten który jest kleisty i napęczniały (tak najłatwiej sprawdzic IG danego ryżu) 2. zawiera wiecej błonnika rozpuszczalnego (który w przewodzie pokarmowym pęcznieje). Błonnik ten jest kleisty, w efekcie czego spowalnia przesuw treści pokarmowej i opóźnia dostęp do enzymów [...]
No dzieki, nareszcie któs mnie docenil :DDD Mam jeszcze pare informacji na temat blonnika ale sogow juz nie musicie dawac Pamietajmy iz aby skladniki odzywcze byly odpowiednio przyswajane, nalezy miec przewod pokarmowy w jak najlepszej kondycji, a wszystkie diety oczyszczajace jelita sa jednym wielkim g.... Blonnik rozpuszczalny - obecny glownie w [...]
[...] podejmujący poważny trening mogą mieć nawet większe zapotrzebowanie na białko, 2. b. Węglowodany złożone muszą najpierw ulec rozłożeniu no mniejsze łańcuchy glukozy; błonnik rozpuszczalny jest trawiony powoli, błonnik nierozpuszczalny nie jest trawiony. 3. c. 4. a. 5. b. Jedzenie pochodzenia zwierzęcego jest uznawane za pełnowartościowe [...]
no to koledzy dopiero rozpętali dyskusje w temacie blonnik. na pewno korzystnie jest spozywać kolo 10 g błonnika nierozpuszczalnego na kazde 1000kcal . łatwo teraz policzyć jesli jemy 3000kcal to 30 g błonnika bedzie ok. nie liczymy bolnnika rozpuszczalnego, tego zawartego w warzywach i owocach. błonnik nierozpuszczalny przyspiesza nam trawienie [...]